Poetsen en zadelen

Poetsen
Voordat je gaat paardrijden ga je altijd eerst je pony poetsen. Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om te poetsen:

 • Je kan je pony alvast een beetje leren kennen, zowel voor jou als voor de pony is het leuk om te poetsen.
 • Voor je pony is poetsen een soort massage, dit is goed voor de bloedsomloop en dus heel gezond!
 • Niet alleen jij wil ’s ochtends met gekamde haren de deur uit, ook je pony wil er graag schoon uitzien voor de les!
 • Als er viezigheid onder het zadel of hoofdstel zit kan dit gaan schuren tijdens het rijden, dit kriebelt niet alleen, het kan ook wondjes veroorzaken! Zorg daarom altijd dat je extra goed poetst waar het zadel en hoofdstel komt, vergeet daarbij de singel niet.

Borstels

 1. Je begint met de rosborstel, hiermee draai je rondjes om het vuil los te maken.
 2. Vervolgens gebruik je de harde borstel om het vuil eraf te poetsen, je borstelt met de haar-richting mee!
 3. De zachte borstel gebruik je daarna om je pony extra te laten glimmen, hiermee kan je ook de benen en het hoofd poetsen.
 4. Tot slot gebruik je de hoevenkrabber voor de hoeven, krab altijd van je af en langs de straal.
 5. De manen kan je met een manenkam kammen, de staart mag je met je vingers uitpluizen.

Op- en afzadelen

Nadat je hebt gepoetst ga je je pony opzadelen. Je begint bij het hoofdstel, zodat je je pony vast kan houden als je daarna het zadel op gaat doen.
De stappen voor het omdoen van het hoofdstel:

 • Als eerst doe je de teugel over het hoofd, deze leg je op de hals.
 • Vervolgens ga je aan de linkerkant van je pony staan en doe je je rechterarm onder het hoofd door, je doet je rechterhand om de neus en hiermee hou je je pony vast.
 • Pak het hoofdstel bij de bakstukken in je rechterhand
 • Gebruik je linkerhand om het bit in de mond te doen, wanneer je met je duim in de mondhoek kietelt, doet je pony zijn mond open. Wanneer het bit in de mond is doe je gelijk met je rechterhand het hoofdstel wat omhoog, zodat het bit er niet weer uitglijdt.
 • Doe met beide handen het kopstuk over de oren van je pony.
 • Nu moet het hoofdstel nog vast: de keelriem maak je aan het rechter riempje vast, hier moet nog een vuist tussen passen. De neusriem maak je onder de kin vast, hier moeten twee vingers tussen passen.

De stappen voor het opdoen van het zadel:

 • Leg het dekje op de rug met de blauwe kant naar boven, je legt het dekje ver naar voren, dus deels op de manen.
 • Leg vervolgens het zadel op het dekje, je trekt het dekje in de kamer van het zadel wat omhoog en vervolgens schuif je het dekje en zadel in z’n geheel naar achteren, totdat deze niet meer makkelijk verder schuift.
 • Loop naar de rechterkant van je pony, hier doe je de singel naar beneden, kijk ook goed of er niks gedraaid of dubbelgeklapt zit!!
 • Loop weer terug naar de linkerkant, pak de singel onder de buik van je pony door en maak deze onder het zweetblad vast, aan de buitenste twee singelstoten. In de stal hoeft het zadel nog niet zo strak, vergeet niet om in de bak nog even aan te singelen.
 • Je pony is nu klaar voor de les! Als de bel gaat mag je je pony meenemen naar de bak!

 

Wanneer de paardrijles is afgelopen, steek je je beugels op, voordat je je paard naar stal brengt. Dit om te voorkomen dat hij kan blijven haken. Als de instructrice het sein geeft mag je je pony naar stal brengen, je loopt daarbij ver voor je paard uit, zodat jij hem de weg wijst. Laat je paard in de stal een rondje om je heen draaien, zodat hij met zijn hoofd weer bij de deur staat.

Het afzadelen is precies het omgekeerde van het opzadelen, je begint nu dus bij het zadel en daarna doe je het hoofdstel af. Wanneer je het zadel tussendoor even voor de stal legt, zorg dat dat de wrongen op de grond steunen en de achterboom omhoog wijst, zodat je de naam kan lezen, op deze manier gaat het zadel niet kapot. Vergeet niet om het bit af te spoelen, voordat je het hoofdstel terug hangt.

Nog een paar andere handige weetjes:

 1. Wanneer je al klaar bent met opzadelen en je hebt nog tijd over voor de les, kan je alvast je beugels (ongeveer) op maat maken. Dit doe je door de beugels eerst naar beneden te laten hangen, vervolgens leg je je vingertoppen op het gespje van de beugelriem en strek je je arm. Wanneer de onderkant van de beugel precies in je oksel komt, zijn je beugels op de goede lengte. Is dit niet het geval? Verstel de beugels dan door de gesp naar je toe te trekken en deze op een ander gaatje te doen.
 2. Als je helemaal klaar bent voor de les, blijf je in principe bij je pony wachten totdat de bel gaat. Als je je pony toch opgezadeld in de stal moet laten wachten en je moet zelf nog even weg, zorg dan dat de teugel niet van de hals af kan glijden, dan kan je pony namelijk in de teugel gaan staan. Dit kan je op twee manieren voorkomen: Je kan de stijgbeugel door de teugel heen halen, of je kan je teugels om elkaar heen draaien en de keelriem hier doorheen halen en vastmaken. Vergeet niet om de teugel ook weer los te maken voordat je je pony mee gaat nemen naar de bak!
 3. Als je pony erg bezweet is na het rijden, kan je hem met wat schoon stro droogwrijven.
 4. Als het ’s winters erg koud is, kan je het bit even tussen je handen opwarmen voordat je het in de mond van je pony doet, dit is fijner voor je pony!